EnglishFrançaiseEspañolDeutsch

Zeillogger VL92 Balder gestraald met Eurogrit aluminium silicaat straalmiddel

Cornet Groep heeft van Scheepswerf Bocxe Delft de opdracht gekregen Zeillogger VL92 Balder volledig te stralen en te coaten.

De VL92 Balder, eigendom van het Museum Vlaardingen, is de enige nog varende zeillogger die Nederland rijk is. Het behoud van de, bijna 100 jaar oude, VL92 Balder voor de het nageslacht is alleen mogelijk door een grootschalige renovatie uit te voeren waarbij het schip zoveel mogelijk in de authentieke staat blijft, zoals deze destijds door het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam is opgeleverd.

De VL92 Balder is in 1912 gebouwd en is gebruikt als vissersschip en opleidingsschip.

In 1976 kocht het Scheepvaartmuseum in Amsterdam het aan.

Een ingrijpende verbouwing volgde waarbij de logger zoveel mogelijk in originele staat werd teruggebracht. Het schip heeft een geklonken stalen casco en houten dek. Het dek is ingericht met voor de visserij specifieke attributen. Op het achterschip bevindt zich de sloep en achterkajuit. Op het voorschip is het vooronder (bemanningsverblijf) met kombuis en kooien.

In 2006 verkreeg Museum Vlaardingen het schip in eigendom.

Op 7 december 2013 vertrok het schip naar Scheepswerf Boxce Delft voor een grondige restauratie.
Het schip wordt eind 2014 terug verwacht in Vlaardingen.

Na realisering van het project zal de VL92 Balder weer voor decennia geschikt zijn om zeilend de historie van de Nederlandse zeevisserij aan een breed publiek te tonen.

Het straalmiddel dat zal worden gebruikt voor de oppervlaktebehandeling van het schip is Eurogrit aluminium silicaat straalmiddel (smeltslak straalgrit).

Straalgrit Eurogrit Balder Straalmiddelen   Eurogrit Straalgrit Balder Straalmiddel   Straalmiddel Eurogrit Balder Straalgrit Naar het overzicht