Terugroepactie straalmiddel Eurogrit om geringe hoeveelheden asbestvezels

Terugroepactie straalmiddel Eurogrit om geringe hoeveelheden asbestvezels

 

In opdracht van Eurogrit heeft een onafhankelijk en erkend onderzoeksbureau na onderzoek geconstateerd dat er geringe hoeveelheden asbestvezels van het type chrysotiel (ook wel ’witte asbest’ genoemd) kunnen voorkomen in Eurogrit straalmiddel smeltslak (aluminium silicaat).

 

De tot nu toe aangetroffen concentratie van dit asbest is onder de 100 mg/kg droge stof zoals bedoeld in onder meer het Productenbesluit asbest en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De aangetroffen hoeveelheden zijn dermate klein dat het product zelf volgens experts geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bij langdurige onbeschermde blootstelling tijdens het gebruik kunnen verhoogde gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten. Alle overige (straal-) producten van Eurogrit voldoen aan alle kwaliteitseisen en kunnen veilig worden gebruikt.

 

De desbetreffende producten zijn voornamelijk geleverd aan professionele industriële verwerkers zoals straalbedrijven. Eurogrit heeft hen geïnformeerd en hen verzocht het product niet meer te gebruiken of door te leveren.

Daarnaast is ook een beperkte hoeveelheid geleverd aan bouwcenters, verhuurbedrijven en via onze fabriek in Dordrecht aan  individuele consumenten. De producten voor consumenten zijn geleverd  in bruine papieren zakken van 25 kilo en met op de verpakking de aanduiding in blauw: Abrasive ISO 11126N/CS/G

 

We verzoeken alle consumenten die dit product hebben aangeschaft om dit niet te gebruiken. Gesloten verpakkingen van consumenten dienen gesloten te blijven en geopende verpakkingen dienen te worden verpakt in een plastic vuilniszak. Vervolgens kunnen consumenten contact opnemen met onze helpdeskmedewerkers: 0800 – 0220 220 of sales.eurogrit@sibelco.com. Zij worden dan nader geïnformeerd over de wijze van verwijdering en de financiële compensatie.  Ook voor overige vragen kunnen zij contact opnemen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.

 

Eurogrit biedt haar welgemeende excuses aan voor het ongemak.
 Naar het overzicht