EnglishFrançaiseEspañolDeutsch

Historische Servaasbrug Maastricht gestraald met Eurogrit

Momenteel ondergaat de historische Servaasbrug in Maastricht een grote onderhoudsbeurt. De brug zelf bestaat uit stenen bogen, maar de aansluiting aan de Oostkant is een stalenbrugdeel. Dit brugdeel wordt nu opnieuw geconserveerd.

   Eurogrit straalmiddel - straalgrit

Waarom wordt er gewerkt aan de brug?
Er is roestvorming aan het beweegbare deel van de brug. Ook is dit gedeelte van de brug aan vervanging toe. Omdat deze beweegbare voorzieningen aan de onderkant van de brug zitten, wordt de brug tijdens de werkzaamheden in de hoogste stand gezet, zodat schepen onbelemmerd doorgang hebben.

Bron: www.maastricht.nl

De werkzaamheden worden uitgevoerd door straal- en schildersbedrijf De Koning en het gebruikte straalmiddel/straalgrit is Eurogrit aluminium silicaat straalmiddel (smeltslak straalgrit) type A3.

De brug werd gebouwd tussen 1280 en 1298 in opdracht van het Kapittel van Sint Servaas ter vervanging van de in 1275 ingestorte eerste Romeinse brug. Oorspronkelijk telde ze negen stenen bogen en een houten overspanning aan de Wyckse zijde, die in geval van een belegering snel ontmanteld kon worden. Omstreeks 1640 werd de eerste boog aan de westzijde, die geheel droog was komen te staan door de veranderde stroming van de Maas, dichtgemetseld en opgenomen in de nieuwe kademuur. Hierdoor bleven er nog maar acht stenen bogen over. Tijdens de aanleg van het kanaal Luik-Maastricht in 1850 kwam deze oude boog weer tevoorschijn om vervolgens gedeeltelijk afgebroken te worden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Servaasbrug

 Naar het overzicht