E: info@eurogrit.comGritstralen met Eurogrit smeltslak straalgrit Steigerbouwers van Harsco uit Vlaardingen hebben de historische spoorbrug over de Rijn bij Arnhem compleet ingepakt met zeil, zodat de schilders van Van der Ende Straal- en Schilderwerken BV uit Barendrecht, de hoofdaannemer van dit spectaculaire project, ongehinderd aan de slag kunnen. In opdracht van ProRail wordt dit jaar het 135 meter lange middengedeelte ‘geconserveerd’. Het is voor het eerst dat de brug uit 1952 zo grootschalig wordt aangepakt.

 

De spoorbrug over de Rijn
De ijzeren spoorbrug over de Rijn biedt de spoorwegverbinding tussen Station Arnhem en Station Arnhem Zuid op het traject Arnhem-Nijmegen. De spoorweg loopt aan de noordzijde langs de stadsgrens door de Rosandepolder, en scheidt aan de zuidzuide de wijkenSchuytgraaf en De Laar, vlak voor aankomst bij het Station Arnhem-Zuid.


Gritstralen met Eurogrit smeltslak straalgritDe huidige brug is de vijfde spoorbrug over de Rijn bij Arnhem. De eerste spoorbrug werd gebouwd in 1879 en had meerdere bogen en een extra pijler in de rivier. Op 10 mei 1940 werd de brug tijdens de Duitse aanval opgeblazen, en op 19 november werd de verwoeste brug door de Duitse bezetters vervangen door een brug uit Zaltbommel. Omdat deze maar uit één baan bestond verrezen aan beide kanten van de brug seinhokjes van waaruit het treinverkeer werd geregeld. Tijdens de Slag om Arnhem werd de brug echter weer verwoest, en daarna vervangen door een tijdelijke brug uit Dordrecht. In 1952 werd die vervangen door de definitieve brug zoals deze er nu nog staat.

Het straalwerk wordt door Van der Ende gedaan met het straalmiddel Eurogrit aluminium silikaat straalgrit (smeltslak grit). De eerste levering in een Eurogrit omruilsilo vond plaats op 17 april 2012, gevolgd door diverse silo en bulk leveringen.